Търсене на имоти

Турция и Русия преговарят за безвизов режим за руските туристи

Турция и Русия водят разговори за премахване на визите, необходими на руските граждани при посещение на южната ни съседка. Съобщението беше направено от турския външен министър, Мевлут Чавушоглу в началото на седмицата и цитирано от световните медии, сред които aa.com.tr и dailysabah.com. Турция планира да допуска руснаците само с лична карта, без паспорт, уточнил е министърът и е анонсирал днешната среща с колегата си от Русия, Сергей Лавров в Анталия. На нея ще бъдат обсъдени конкретни мерки и срокове за визовите облекчения, а втора среща ще бъде проведена на 8 април 2019г. в Москва.
 

Миналият месец руският президент подписа указ за отмяна на визовите изисквания за притежателите на турски паспорти и шофьорите на камиони, пътуващи до Русия. Новите правила важат и за турски граждани със специални паспорти за краткосрочни командировки, включително за дипломатически мисии и консулски служби, както и за професионални шофьори, превозващи международни товари. Премахването на визите за всички руски граждани обаче ще се отрази осезателно на туризма, коментират анализатори.

Очакванията са, че броят на посетителите от Русия ще се увеличи с 600 000 души, кактои и че ще се удължат ваканционните периоди и честотата на пътуванията. През 2018г. руснаците са били най-многобройните чуждестранни туристи в Турция – 5 960 000 души или над 15% от общия брой на чужденците – 39 500 000. Данни на Асоциацията на туроператорите на Русия (ATOR) показват, че само през януари 2019г. броят на руските туристи в турските курорти е бил с 34% повече от миналата година!

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини