Търсене на имоти

Рекорден ръст в търсенето на индустриални площи в ЦИЕ

Регистриран е ръст в търсенето на модерни индустриални площи в Централ и Източна Европа.

Регистриран е ръст в търсенето на индустриални площи в ЦИЕСпоред специалисти търсенето на модерни индустриални площи в  Централ и Източна Европа регистрира все по-голям ръст.

Рекордно висок е броят (от над 3,2 млн. кв. м) на отдадените под наем индустриални площи в ЦИЕ през 2011г. Това показва доклада на Cushman & Wakefield (C&W), консултантска компания, която е специализирана в областта на бизнес имотите.

Ръстът през 2011г. бие предишния рекорд, който беше регистриран през 2008г., когато ЦИЕ бе един от двата региона в света, в които не бе отчетено влошаване на представянето на сектора.

Директорът на Индустриални имоти в C&W за региона на ЦИЕ Фердинанд Хлобил е на мнение, че до преди 2-3 години глобалният пазар бе обзет от редица страхове и компаниите бяха решили да отложат своите планове за експанзия или преместване на производствените съоръжения.

Според Хлобил „Периодът на несигурност ги накара да търсят най-ефективните решения”.

В Полша бе отчетен най-голям дял в сделките с индустриални площи в ЦИЕ. Страната представляваше близо 60% от целия обем индустриални площи в региона.

Чехия беше единственото изключение, в сравнение с останалите страни в ЦИЕ, където интересът към всички пазари в региона се повиши.

Според доклада в Словакия беше регистриран най-голям годишен ръст в активността, където абсорбцията се покачи почти двойно в сравнение с 2010 г.

Толерантостта към риска е нараснала спрямо повечето страни, като България е един от пазарите, отчели най-висок ръст в инвестиционната активност, според предишното проучване на компанията.

Докато в Западна Европа ръстът бе от 3%, то в ЦИЕ инвестициите в бизнес имоти се повишиха със 75% на годишна база.


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини