Търсене на имоти

Повече сделки и ръст на наемите при бизнес имотите

Раздвижването на пазарът на офиси е факт вече повече от година. Статистиките отчитат повишено търсене и нарастване на стойностите на бизнес имотите. Компаниите се разрастват и имат нужда от повече площи, а в същото време идва моментът за подновяване на изтичащи договори с големи наематели. Към тези процеси задължително трябва да се прибави и развитието на IT и аутсорсинг секторите, които се насочват към големи офис пространства. Общото между всички големи компании е, че те предпочитат предимно офиси от клас А. Поради фактът, че в годините преди 2015 новите проекти от този тип бяха малко, днес недостигът от качествени площи се усеща.

В резултат, стартираха много нови проекти, започна и разширяването на вече съществуващи такива. От началото на 2016 г. офис площите, които са в строеж, са над 200 000 кв.м. Разбира се, голяма част от тях ще бъдат завършени най-рано през следващата година. Очакванията са до края на тази година да бъдат завършени около 70 000 кв.м. Оказва се, обаче, че около 30% от тези площи са за лично ползване или не са достатъчно големи, за да отговорят качествено на изискванията на големите наематели. Все по-често компаниите, които искат да навлязат на нашия пазар, са принудени сами да построят своите логистични бази.

Незаетите площи в най-големите офис сгради в столицата са едва 3%. Това има своите последствия – нарастване на наемните нива с около 4%. В близост до големите булеварди стойностите за квадратен метър достигат 13 евро. Това ги прави еднакви с наемите в централната част на София. В покрайнините на града първокласните офис площи се отдават за 10 – 10,50 евро/кв.м.

Ръст с около 2% бележат и наемите на офиси от клас Б. Диапазонът при тях е широк, варира между 6,50 евро/кв.м. в периферията и до 10 евро/кв.м. в централната част на града.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини