Търсене на имоти

Новият музей на Катар – истинско произведение на изящната архитектура

Поредица от сблъскващи се дискове образуват външната обвивка и определят вътрешното пространство на Националния музей на Катар, чието изграждане е отнело повече от десетилетие. Минералната формация, наречена "пустинна роза" е дело на френския архитект Жан Нувел, носител на награда Pritzker. Архитектурната атракция се намира на видно място в новоизграждащ се квартал на Доха, който го свързва с други културни институции, включително музея на ислямското изкуство I M Pei. Целта е Музеят да разкаже цялата история на страната и нейните амбиции за бъдещето, предава dezeen.com.
 
Снимки: © Iwan Baan

Националният музей на Катар (NMoQ) бе открит за публиката в четвъртък, 28.03.2019г., а Жан Нувел е коментирал, че това е музей от 21-ви век, който позволява  експонатите да бъдат разглеждани триизмерно, а целта е той да бъде дестинация за хора от целия свят, които отразяват съвременния дух на държавата. 560 000 кв.м са разпределени в различни галерии, зали, складови и специализирани помещения. Екстериорът на музея е покрит с 539 дискове с цвят на пясък, свързани помежду си чрез бронирани стъкла. Според The Guardian, стойността на цялостната инвестиция надхвърля 400 милиона долара.
 
Снимки: © Iwan Baan

NMoQ е вторият по големина музей на архитекта Нувел в Персийския залив. През 2017г. Обединените арабски емирства откриха своя „Лувър Абу Даби“ няколко месеца след като заедно с Египет, Бахрейн и Саудитска Арабия наложиха блокада на Катар, която все още е в сила.

„Лувър Абу Даби“, ОАЕ на Жан Нувел

Снимки: © dezeen.com

Откриването на музея бележи нов етап в строителството на Катар, тъй като той се готви да бъде домакин на Световната купа през 2022 г. Условията на труд обаче, пред които са изправени строителните работници-мигранти в страната, предизвикаха безпокойство в международната общност, въпреки въвеждането на минимална работна заплата през 2017 г., уточняват от сайта artsy.net.
 

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини