Търсене на имоти

Испанските банки държат ипотекирани имоти за 40 милиарда евро

Испанските банки държат ипотекирани имоти за 40 милиарда евроС повече от 40 милиарда евро са обременени банките в Испания в резултат на отнети от собствениците им ипотекирани имоти, съобщава Bloomberg. Кредитните институции са притиснати да продават, тъй като цените падат и инвеститорите се връщат на пазара. Очакванията на експерти са продажбите на ипотекирани имоти да се увеличават. Основание за прогнозата им е, че икономиката на страната започва да се възстановява слез 5-годишна рецесия, а банките се опитват да намалят разходите си.

Около 400 000 жилища, парцели и търговски имоти са с лоши кредити. През следващите месеци предстои да бъдат продадени голяма част от имотите с необслужвани кредити. Испанските банки придобиха активите, след като физически и юридически лица- собственици на имоти, изпаднаха в неплатежоспособност в най-лошия икономически спад на страната за последните 50 години.

С усилията си да продават отнети жилищни активи, испанските банки предизвикват още по-голям спад на цените на имотите. Това е позицията на анализатори от Fitch Ratings. Според тях отнетите жилища в Испания се продават през 2013 г. средно с намаление от 72%. През 2009 г. процентът на обезценяване е бил 48,3.   


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини